GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

sreda, 23. oktober 2013

Schweitzer v Stanislavu


Pechov Bach, kot ga pričakuješ, in kot bi ga verjetno mislil Schweitzer. Lepo.
Dupré zelo živ. Hvala.



Orgelland Koroška zemljevid

Koroško društvo je na spletno stran dodalo zemljevid 159 orgel.

torek, 22. oktober 2013

Oh, ta 5. november ...

... ko ARSORS ne ve, kateri Messiaen bo bolj doživet.


La Nativité du Seigneur bomo lahko v kratkem poslušali trikrat:
5.11. v Cankarjevem domu
17.23. v Šiški
23.1. 2014 v stolnici v Celovcu

torek, 15. oktober 2013

Variacije Barbare Pibernik

Torek, 15. oktobra 2013
"Variacije nocoj niso z nami le v Vremšakovi skladbi, ampak so rdeča nit celotnega sporeda. Ko je Wammes dobil naročilo za Toccato Chromattico, je po naključju ugotovil, da bo izvedena v isti cerkvi, v kateri se je poročil Sweelinck, eden najpomembnejših orgelskih skladateljev. Odločil se je, da bo njegova nova skladba temeljila na Sweelinckovi Fantaziji cromatici. Sweelinck, prvi skladatelj, ki je pisal koralne variacije, je v svoji Fantaziji a 1 uporabil le eno temo, kar je za njegov čas neobičajno. Njegove fantazije predstavljajo pomemben korak v razvoju baročne fuge.


Koomans je variacijo ustvaril ne le v glasbi, ampak tudi v naslovu skladbe. Marsikdo, nevajen strokovne terminologije, naslov namreč prebere kot Coral Reef, glasba pa res bolj spominja na koralni greben kot na rifanje korala. Schmid je v svoji kompoziciji združil različne neo moderne kompozicijske sloge, a kljub temu ustvaril dokaj klasično trodelno obliko, v kateri je uporabil znan gregorijanski koral." (Barbara Pibernik v koncertnem listu)

sobota, 12. oktober 2013

Še o orgelski glasbi na radiu

Tu sta še dve spletni strani, s poudarkom na orgelski glasbi:
http://www.organlive.com/
http://www.positivelybaroque.com/

In seveda ne pozabite na Obiske kraljice na programu ARS, vsako nedeljo ob 19.00.
http://ars.rtvslo.si/obiskikraljice/
oziroma
http://ava.rtvslo.si/#ra.ars;;

petek, 11. oktober 2013

Spletni orgelradio

http://musicareligiosa.nl/
... morda kdo ne pozna ...

četrtek, 10. oktober 2013

Na kratko o dogodkih DEKD v Bohinju in na Bledu

Vseh 1000 orgel na Slovenskem je neprecenljiva dediščina, ki nas značilno povezuje v skupni evropski duhovno-kulturni prostor. Čeprav je njihovo bistvo seveda glasba, ki na mnogih mestih čudovito napolnjuje arhitekturo, v sebi in okrog sebe skrivajo mnoge tehniške, zgodovinske in umetnostne zanimivosti, ki ostajajo skrite.
Bled in Bohinj premoreta orgelske zaklade izjemnih vrednosti, ki si jih je v tednu DEKD od blizu ogledalo več kot 200 obiskovalcev. Za večino je bil to prvi bližnji stik s tako velikim glasbilom, in so z navdušenjem raziskali stotine piščali in stotine metrov cevk in letvic. Posebno otroci - nekateri so si s seboj kar prinesli note in seveda smeli zaigrati. Seveda ni manjkalo zvočnih vtisov v vseh mogočih kontrastih, ki jih orgle premorejo. Za glasbo so namreč poskrbeli mladi bohinjski in blejski študentje in študentke orgel.
Organizatorji smo bili veseli vsakega obiskovalca naših dogodkov, veseli pa smo tudi, da se je od maja letos, ko smo intenzivno začeli promovirati septembrske dogodke, obisk na naših spletnih straneh podvojil, trend obiska do sredine oktobra pa ne kaže upadanja.