GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 19. januar 2015

Naš prvi rentgen


Zgornja slika predstavlja rentgenski posnetek - prečni prerez sapnika lesene piščali tik pod jedrom. Vidi se, kako je spodnji del jedra ročno rezan, stranski steni pa ne segata do ravni jedra.. Vse kote je prav enostavno meriti, na primer na jedru v sapniku ali ob reži ter na zgornji ustnici.
Spodnja slika kaže vzdolžni prerez sapnika. Lev in desno sta dva vijaka, spodaj je noga, ki je rahlo na levi strani. V sredini vidimo majhen čepek na zadnji strani sapnika. Lepo se tudi vidi, kako je levi vijak  poškodoval les.
Tehnologija napreduje...

sreda, 14. januar 2015

Cerkveni glasbenik 2014 št.6

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/revija/cerkveni-glasbenikV zadnji številki CG, ki smo ga v poštne predale dobili nedavno, orgle in orglarstvo obravnava kar nekaj prispevkov. Najprej lahko preberemo pogovor z orglarjem Boštjanom Černetom o njegovi poslovni in strokovni poti, in njegovi ljubezni do starih glasbil. Mnogi ne vedo, da so se verjetno prav zaradi njegove prizadevnosti in natančnosti na Slovenskem ohranili najstarejši orgelski inštrumenti. Pogovarjal se je Matej Podstenšek. Pavel Merljak je predstavil Slovenski orgelski dan, na katerem boste gotovo prisotni to leto, če ste ga lani zamudili. Podpisani sem predstavil novo knjigo iz uredniške zbirke Eda Škulja. Proti koncu revije sta še zapisa o novih orglah v Galiciji in kratka predstavitev Andreja Dvoršaka, pogumnega moža in poslovneža, ki se trudi ohraniti pri življenju del Orglarske delavnice Maribor. Posebej je pohvalno, da je mesto v reviji našel prispevek umetnostne zgodovinarke Ane Lavrič O upodobitvah glasbil v cerkvah. Upajmo, da se bo spodbudil poglobljeno umetnostno-zgodovinsko obravnavo orgelskih pročelij, področja, ki nas že dolgo kliče.


ponedeljek, 5. januar 2015

Koledar - 25 let orglarstva Kolar

Orglar Simon Kolar je poskrbel za prijetno presenečenje na področju promocije orgel in orglarstva. V dvanajstlistnem stenskem koledarju velikega formata so upodobljeni najbolj uspeli projekti. Ob obletnici mu častitamo in želimo že naprej uspešnega poslovanja, predvsem pa poglobljenih srečevanj s kraljico inštrumentov.


četrtek, 1. januar 2015

Ecce organum od 2014 v 2015



mp4

eCCe organVM qVoD seXta IanVarII sonare InCepIt
(Odhod od zlate maše, mala improvizacija v cecilijanskem slogu.)