orgelski zapisi

petek, 01. april 2016

Nevarnosti orgel za zdravje in varnost

Kot je večina od bralcev že seznanjena, je nedavno Evropska komisija sprejela uredbo, po kateri tudi orgle - zaradi vsebujočega svinca - sodijo med nevarne aparate, ki naj bi jih v EU ne uporabljali. Kasneje so bile določbe nekoliko omiljene v primerih kulturne dediščine.


Na drugi strani oceana se ukvarjajo s podobnimi zadevami. Njihov akt USLA-1883/42-oo7, ki govori o snoveh, nevarnih za človekovo zdravje, se nanaša tudi na svinec, predvsem pa uranove izotope, ki jih orgelske piščali v zelo neznatnih količinah vsebujejo.

Lani jeseni, očitno povezano s predvolilno kampanijo, je eden od njihovih oddelkov stopil v stik z vsemi deležniki na področju kulturne dediščine, ki bi lahko vsebovala nevarne snovi. Na Ars organi Sloveniae smo tako dobili dopis "Risk of Pipe Organs for National Security" , ki ga zdaj že lahko objavimo, ker nima več stopnje stroge zaupnosti.

Kot boste razbrali, gre očitno za varnostne zadeve, ki bi bile lahko povezane s potencialno zmago "najbogatejšega slovenskega zeta" in verjetnega obiska v domovini njegove soproge. Čeprav se zdi nam v Sloveniji tolikšna skrb morda pretirana, pa je vsekakor zanimivo, da so nas opazili.


1.april 2016

Ni komentarjev:

Objavite komentar